ποιο ρεμα θελουμε;;;
ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ ΠΙΚΡΟΔΑΦΝΗΣ
ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΤΣΙΜΕΝΤΟΠΟΙΗΣΗ – ΝΑΙ ΣΤΗ ΦΥΣΗ ΤΟΥ ΡΕΜΑΤΟΣ
Λίγες μέρες πριν δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το ΠΔ 409/17-6-22 για την οριοθέτηση της Πικροδάφνης, που νομιμοποιεί σχεδόν όλες τις καταπατήσεις και τα αυθαίρετα στις όχθες και στην κοίτη του ρέματος και εισάγει έργα διευθέτησης με συρματοκιβώτια και μπετόν σε όλο το μήκος του φυσικού τμήματός της. Με ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Αττικής πανηγυρίζει τον άθλο που προσπαθούσε επί 18 χρόνια να πετύχει, αφενός δηλ να νομιμοποιήσει τους καταπατητές σε βάρος του ρέματος και ταυτόχρονα να εγκιβωτίσει και το τελευταίο φυσικό κομμάτι του. Με πρόφαση ανύπαρκτες πλημμύρες επιχειρεί την ολοκληρωτική καταστροφή του τελευταίου φυσικού ρέματος – βιότοπου άγριας ζωής και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους ποταμού της νότιας Αθήνας .
Το ρέμα της Πικροδάφνης είναι το μοναδικό ρέμα που έχει απομείνει σε φυσική κατάσταση στα νότια. Με μήκος 9.3 χιλιόμετρα περίπου, ξεκινά από τους πρόποδες του Υμηττού στον Καρέα, διασχίζει τους δήμους Ηλιούπολης , Αγ Δημήτριου, Π. Φαλήρου, Αλίμου και εκβάλλει στο ΕΔΕΜ. Το «ανοιχτό» τμήμα του ρέματος παραμένει ένας πράσινος πνεύμονας ζωής, στο λεκανοπέδιο. Αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο άγριας ζωής στην περιοχή. Εδώ βρίσκουν καταφύγιο 145 είδη πουλιών με 30 είδη προστατευόμενα ή κινδυνεύοντα), ερπετά, αμφίβια, έντομα, ψάρια όπως το προστατευόμενο χέλι Anguilla anguilla.
Το τελευταίο διάστημα και ενώ το Δίκτυο έχει καταθέσει Αίτηση Ακύρωσης στο ΣτΕ, για την 5η κατά σειρά μελέτη εγκιβωτισμού του ρέματος, η Περιφέρεια εκτελεί έργα για να αντιστηρίξει τον αύλιο χώρο πολυκατοικίας, που καταπατάει την κοίτη (στο ύψος της Οδού Αιγίνης στον Αγ. Δημήτριο). Επίσης στο Π. Φάληρο, στο ύψος της οδού Ικτίνου, ο δήμος Π. Φαλήρου, πρόσφατα καταπάτησε με μπουλντόζες, την όχθη της Πικροδάφνης και κατέστρεψε την παρόχθια βλάστηση του ρέματος, σε έκταση πάνω από 5 στρέμματα, για να φυτέψει ελιές και πικροδάφνες. Φυτά που ουδεμία σχέση έχουν με τη φυσική βλάστηση από καλαμιές, θάμνους και πόες που αποτελούσαν σημαντικό ενδιαίτημα των ειδών πανίδας που το ρέμα φιλοξενεί (ορνιθοπανίδα, αμφίβια κτλ.).
Το «Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης» πέρα από την Αίτηση Ακύρωσης των έργων πρέπει να υποβάλλει πρόσθετους λόγους στο ΣτΕ για τις καταστροφικές αυτές παρεμβάσεις, γιατί είναι εμφανές πλέον, ότι στόχος της Διοίκησης είναι ο σταδιακός εγκιβωτισμός του ρέματος και η μετατροπή του από φυσικό υδατικό οικοσύστημα σε τροποποιημένο οχετό ομβρίων (και ακαθάρτων). Ταυτόχρονα ετοιμάζεται να προσφύγει κατά του ΠΔ 409/22 της οριοθέτησης, που νομιμοποιεί τις καταπατήσεις κι απελευθερώνει φυσικούς ποτάμιους χώρους προς οικοδόμηση και εκμετάλλευση.
Σας καλούμε να στηρίξετε την προσπάθεια αυτή για να διατηρηθεί η Πικροδάφνη φυσική. Αποτελεί τόπο μεγάλης οικολογικής αξίας μέσα στον αστικό ιστό, φυσικό αεραγωγό και παράγοντα για τη ρύθμιση του μικροκλίματος της ευρύτερης περιοχής, χώρο αναψυχής, σωματικής υγείας και ψυχικής ανάτασης των κατοίκων της πόλης.
Θέλει αναβάθμιση και όχι καταστροφή.
Δίκτυο πολιτών για τη διάσωση του ρέματος της Πικροδάφνης : https://www.facebook.com/RemaPikrodafnis.SOS/?ref=pages_you_manage, και RemaPikrodafnis_SOS@googlegroups.com
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου